Friday, July 24, 2009

roti jala

bahan2 (anggaran 10-15org)
  • 450g tepung gandum
  • 1camt garam
  • 1/2 camt serbuk kunyit (or nk lebih pun xpe :P)
  • 450ml susu segar
  • 3biji telur dipukul skest
  • 450ml air (kalau pekat tmbh lg)
  • 2camb mentega ( y dicairkan)
  • minyak utk melenser
method:
1. tepung, garam dan serbuk kunyit diayak (kalau xde pengayak xpe je kot) then masukkan
dalam bekas besar
2. tuang susu, telur, separuh dr air and separuh mentega
3. kacau sket2 then blend (optional to mixing gune mixer)
4. masukkan baki bahan2
5. make sure adunan rata and well-mixed, xbergentel dan likat

resepi ni diambil tah dari mane tah. first attempt ia mampu memengantukkan org even after 3roti shj
2nd attempt power kurang sket, maybe kerna 1st attempt terlebih telur.maka gunelah byk telur! ^^

roti jala sedap dimakan dengan kuah kuzi. wuuu~

sekiranya tiada acuan roti jala, ambil cawan plastik then buat lubang dgn menggunakan paku, make sure lubang is pretty big enough so i wont get clogged easily, kalau x, asek nk kene basuh. oh leceh! tp jgn lak besar sgt sampai sebesar jari. kang jadi lempeng lak roti jala tu huhu

No comments:

Post a Comment